Läslogg 2015

December

1. Lindstein, Mariette – Sekten på Dimön (Nagelbitare) **** Sträckläsningsvarning 😉 en oerhört spännande bok om en ung kvinna i klorna på en liten men kraftfull sekt på bohuslänskusten. Det går inte att värja sig utan man dras verkligen in i skräcken som kvinnan känner. Lite jobbiga ordval emellanåt, svärord istf svordomar, och en ibland väl fånigt blåögd hjältinna men vanvettigt spännande.

2. Harris, Joanne – A cat, a hat and a piece of string (Noveller) *** Det häjr är ju en av mina absoluta favoritförfattare vilket ju gör förväntningarna, på varje ny bok, gigantiska. En del av novellerna här är helt underbara, andra rätt trista så helhetsbetyget blir inte alls så högt som det brukar för denna författare. 

3. Hellman Holmström, Susanne och Hellman, Sarah J – I huvudet på din katt (Lättsmält fakta) ** en söt faktabok om katter, intressant på många sätt men det barnsliga tilltalet är väldigt irriterande, det stämmer inte riktigt överens med innehållet som nog är väl avancerat för att tilltala barn

4. Kepler, Lars – Stalker (Nagelbitare) **** väldigt spännande och svår att lägga ifrån sig men alldeles för brutal för mig. Jag gillar inte så uttryckligt våld – känns som om detaljerna är med bara för att chockera. 

5. Ranelid, Björn – Tyst i klassen (Relationsroman) *** det här är ju en författare man måste ha läst egentligen oavsett vad man tycker om honom. Boken handlar om Malmö mellan krigsslutet och nutid, huvudpersonen är en flicka som växer upp i slummen men som såsmåningom blir en omtalad präst. Språket är fantastiskt men blir ibland bara för mycket. Handlingen berör men ibland alltför intensivt. En bok att minnas men inte bara med glädje

6. Lindgren, Astrid – Sunnanäng (Barnbok) **** Astrid är ju alltid fantastisk men de här berättelserna tycker jag är oväntat sorgliga. 

7. Donaldson, Julia – The further adventures of the Owl and the Pussycat (Barnbok) *** En söt berättelse på vers. 

8. Jönsson, Bodil – Tio tankar om tid (Lättsmält fakta) *** En klassiker vad gäller personlig utveckling. Ger en del intressanta reflektioner men lite rörig och gammalmodig. 

9. Wilderäng, Lars – Stjärnklart (Uppdiktade fasor) **** En oerhört spännande bok om vad som händer när elektriciteten upphör och samhället faller ihop. Jag sträckläste och blev helt fascinerad av en bok som jag aldrig någonsin trott att jag skulle tycka om. Ifall den inte varit månadens bok i vår bokcirkel så skulle jag nog aldrig ens öppnat den. Det finns några få sci-fi- inslag men dessa är så, i denna första del, obetydliga att de inte stör min läsning. Dock förstår jag det som så att de dominerar helt i nästa bok så den avstår jag nog från att läsa

10. Mitchell, Margaret – Gone with the wind (Klassiker) *** Äntligen klar … Jag började med denna i somras men först nu är jag färdig och då har jag ändå fått ge mig själv läsläxa för att inte skjuta den till nästa år. Jag vet att jag läste den på svenska som tonåring och att det är min mammas älsklingsbok men jag tycker inte särskilt mycket om den tyvärr. Scarlett är en fruktansvärt otrevlig person och kärlekshistorien är ju mest olycklig men jag är glad ändå att ha tagit ännu en klassiker och nu vet jag ju dessutom vad jag tycker om den. 

11. Linton, Magnus – Knark: en svensk historia (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) **** en mycket läsvärd bok, inte konstigt alls att den blev augustnominerad. Svensk narkotikapolitik från 60-talet och framåt med instick av verkliga fall. Kanske lite för faktaspäckad för att fungera fullt ut som ljudbok men glad att jag tog mig igenom den, ska nog läsa den en gång till vid tillfälle.

12. Ngozi Adichie, Chimamanda – Alla borde vara feminister (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) ***. Orsaken till att jag lyssnade på denna var att jag hörde att den skulle delas ut till samtliga andraårsgymnasister nu i vinter och att det gjorde mig nyfiken. En trevlig bok men knappast revolutionerande. Om kvinnors villkor i Nigeria men giltig i hela världen. 

13. Hejlskov Elven, Bo & Abild, Sophie – Beteendeproblem i psykiatrin (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) *** Lättläst introduktion i ämnet, gillar dock inte helt den mästrande tonen i vissa texter -finns en viss risk att han inte får med sig de han önskar. Men tanken är bra, riktigt bra, och nödvändig som kurslitteratur. 

14. Hagerman, Maja – Käraste Herman: rasbiologen Herman Lundborgs gåta (Biografi/memoarer med koppling till psykiatri) ***** En fantastisk berättelse om en man som trodde på skillnader mellan människor och den nordiska rasens överlägsenhet. Det var också han som gjorde Sverige världsledande i rashygien. Men privat förälskade han sig och skaffade barn med en samisk kvinna. Skrämmande viktig och fasansfullt aktuell i dessa tider. Borde vara obligatorisk läsning för alla som anser sig kunna uttala sig om nationell avgränsning. 

15. Lagerkrantz, David – Det som inte dödar oss (Nagelbitare) ***** Det här är den uppmärksammade fjärde delen i Milleniumserien. Den ursprunglige författaren dog och tråden har nu tagits upp av en annan, dessutom spetsat med en del arvstvister och annat spännande har hans eftermäle blivit nästan lika spännande som hans böcker. Jag hade dock i stort sett bestämt mig för att inte läsa denna bok (det kan ju aldrig bli lika bra med en annan författare) men eftersom recensionerna ändå var så positiva så kunde jag inte låta bli … och den är underbar!!!! Ska jag leta fel så är inte beskrivningen av Lisbets Salander lika bra men Mikael Blomkvist är nästan bättre i den här versionen. Spänning när den är som bäst

November

1.Lövestam, Sara – Grejen med verb (Facklitteratur inom språk) **** En helt underbar bok om svensk grammatik.  Det är dock skrämmande hur lite jag kan om detta, trots att jag anser mig vara hyfsat duktig på språk. Nu har jag dock lovat mig själv att plugga lite grammatik och sedan läsa om den här igen – då förstår jag kanske mer än vad jag gör nu 🙂

2. Lewis, CS – Narnia 5: The Voyage of the Dawn Threader (Klassiska barn- och ungdomsböcker) **** jag älskar sagor och det här är inget undantag men nu när jag vet att författaren var djupt troende katolik så märks verkligen referenserna till kristendomen. 

3. Tranströmer, Tomas – Tomas Tranströmer läser 82 dikter ur 10 böcker 1954-1996 (Poesi) ***** Jag hade aldrig kunnat tro att poesi verkligen skulle kunna fungera som ljudbok och inte heller att jag skulle bli så fängslad. Visst har jag läst några enstaka utdrag ur hans skrivande tidigare, och gillat vad jag sett. Men det här var riktigt bra och jag vill både höra och läsa mer.

4. Einhorn, Lena – Blekingegatan 32 (Relationsroman) **** En underbar roman om hur det kan ha varit att ha varit Greta Garbo. varm, kärleksfull men också en bild av en annorlunda och ganska excentrisk kvinna. Jag kunde inte låta bli att googla på Garbo och det verkar som om romanen i mångt och mycket följer det som man vet om superstjärnan. Själv hade jag ingen aning om att hon var homosexuell eller att hennes syster som också var skådespelerska, dog väldigt ung. 

5. Ford, Richard –  Kanada (Relationsroman) *** I teorin är detta en bok som jag borde älska, så varför gör jag inte det då? Jag ogillar huvudpersonen som jag uppfattar alltför distanserad för att jag ska kunna identifiera mig med honom och jag förstår helt enkelt inte syftet med att bara iaktta och följa med istället för att agera själv. boken har blivit hyllad för just sådant jag brukar uppskatta som språk men tyvärr funkar den inte för mig, iaf inte såsom jag  hade hoppats. 

6. Gripe, Maria – Agnes Cecilia: en sällsam historia (Klassiska barn- och ungdomsböcker) ***** Det här är en bok som jag omöjligt kan vara objektiv om: min absoluta favoritbok som barn/tonåring och att jag dessutom hittat och läser i samma upplaga som jag hade då gör ju knappast upplevelsen mindre sentimental. Det är en fantastisk berättelse om ensamhet och känslan av att vara övergiven av alla. En känsla som inte bryr sig om ifall den är sann eller inte. Jag ryser av glädjen att få läsa denna saga på nytt och över hur bra den fortfarande slutar. 

7. Lindqvist, Herman – Historien om Sverige (Facklitteratur inom övriga områden) **** Viktigt att påminna sig om historien ibland. Intressant att nationalismen egentligen är väldigt ung och att extremisternas tolkningar av våra krigarkungar ofta är grovt felaktiga. En lång, men bra, bok. 

8. Stark, Ulf & Lepp, Mati – Fullt med flugor i klassen (Barnbok) ** Jag inser ju att jag knappast tillhör den avsedda målgruppen men jag förstår inte riktigt syftet med denna bok …

9. Ekman, Kerstin – Hunden (Relationsroman) **** En vacker berättelse skriven ur en hunds perspektiv. 

10. Stjernström, Peter – Fjärilspojken (Nagelbitare) **** En annorlunda berättelse om pojken som hittas övergiven hängande i en märklig lädersele bland en massa fjärilar. Jag gillade boken och sträckläste den under ett par dagar i november. 

11. Adams, Douglas – Hitchhikers guide to the Galaxy (Humor och satir) ***** 80-talsklassikern som visserligen utspelar sig i yttre rymden men sån åtminstone i mina ögon inte har någonting som helst med science fiction att göra. Fullständigt absurd och helt otroligt rolig.

12. Söderlund, Ann och Lundell, Sanna – Djävulsdansen: bli fri från medberoende (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) *** en helt ok självhjälpsbok för anhöriga till personer med en beroendeproblematik. Ingenting revolutionerande men inte dålig heller


Oktober

1. Ende, Michael – Momo eller kampen om tiden (Klassiska barn- och ungdomsböcker) ***** Jag är ganska säker på att jag läst den här som barn men jag vet också att det var Endes bok ”Den oändliga historien” som var min favorit då. Och kanske ska man vara vuxen för att uppskatta den här boken fullt ut. För även om boken kom ut 1980 så är den så högaktuell som någon bok kan vara. All den tid vi sparar genom att rusa genom tillvaron – vart tar den egentligen vägen och vad gör allt vårt stressande med oss egentligen? En underbar bok om livet och vad vi borde ta mer vara på. 

2. Lindgren, Astrid – Krigsdagböcker 1939-1945 (Övriga biografier/memoarer) ***** Det här är den bok som jag inte visste att jag saknade i mitt liv. äntligen en bok om hur det var att leva i Sverige under kriget med ransoneringar, rysskräcken, invasionshotet och evakueringar. Att den dessutom ger mig en möjlighet att komma närmare min mormors liv gör ju definitivt inte boken sämre. 

3. Bulgakov, Michail – Mästaren och Margarita (Klassiker) ***** vanvettigt absurd, ett språk att bara njuta av och en, för mig, ny och spännande miljö. Jag älskar denna bok. 

4. Strandberg, Mats – Färjan (Nagelbitare) ** Inte alls min typ av bok. Jag gillade Engelsforstrilogin och det var därför jag valde denna men det här är mer Stephen King-skräck. Dock en del intressanta personer och charmigt att det är författarens pojkvän som läser in ljudboksversionen

5. Nasar, Sylvia – A beautiful Mind (Biografi/memoarer med koppling till psykiatri) **** Boken som ligger bakom den fantastiska filmen med samma namn – om nobelpristagaren John Nash med paranoid schizofreni. Boken är naturligtvis mycket mer detaljeradoch det blir tydligt att filmskaparna tagit dig en hel del friheter. Men även om boken är bra så blir den lite torr och trist emellanåt.

6. Voors, Barbara – Mina döttrars systrar (Relationsroman) **** Det här var en stor favoritförfattare när jag var ung och jag känner fortfarande att jag älskar både språk och innehåll. Kanske var slutet lite platt men är så glad att jag hittade den här författaren igen. Har också ett bra hbtq-tema.

7. Hassen Khemiri, Jonas – Allt jag inte minns (Relationsroman) *** En väldigt annorlunda och intellektuellt utmanade bok. Det är kanske bara jag men jag uppskattade författarens förmåga att inte vara övertydlig. Jag tror nog också att den här boken ska lyssnas på snarare än läsas, inläsarens röst (en släkting till författaren?) skapade helt fantastiska karaktärer och emellanåt kunde jag bara njuta av upplevelsen. Själva handlingen är dock inte helt min grej 😉 – lite för långt från mitt eget liv.

8. Goodwin, Scott – Facebookpolisen (Sociala medier utgivna i bokformat) *** trevlig,humoristisk och något raljerande om polisens arbet. glad att ha läst den även om den knappast kommer att förändra mitt liv

9. Rydell, Anders – Boktjuvarna: jakten på de försvunna biblioteken (Facklitteratur inom övriga områden) *** en viktig bok om nazisternas försök att utplåna judarna genom att lägga beslag på hela deras litterära samlingar. Det är en skrämmande historia om medvetet undanhållande av information i syfte att ytterligare försvåra denna grupps existens. Att boken inte fick ännu högre betyg får jag nog skylla på att jag varit lite okoncentrerad när jag lyssnat på sistone.

10. Flera författare, Tidernas bästa sportrefererat (Lättsmält fakta) *** det här blev en totalt oväntad upplevelse, i den bokutmaning som jag följer så skulle jag läsa en bok med idrottsanknytning och jag är ju inte särskilt sportintresserad så till slut hittade jag denna som hade fördelen att den var väldigt kort men den visade sig ju vara jätterolig. Just genom att det var de ursprungliga radioreferaten så fick jag både rysningar över kroppen och skrattade högt åt vissa klassiska formuleringar: den gliiiider mot mål …


September

1. Lee, Harper – Dödssynden (Klassiker) ***** en av mitt livs största läsupplevelser! Varför? Jag njöt av varenda ord i boken – från första sidan till den sista. Det är ju egentligen en väldigt otäck bok men språket, barnens perspektiv och tron på att saker går att förändra gör mig ändå så lycklig. Uppläsningen av Kerstin Andersspn var dessutom extra lyckad  jag har lyssnat på henne i andra sammanhang utan att vara lika övertygad men för denna bok passar hon perfekt. Nästa mål är nu att lyssna på boken på engelska -förhoppningsvis ganska snart för jag längtar redan. Min enda invändning mot boken är att trots att den lyfter fram alla människors lika värde så är beskrivningen av svarta väldigt fördomsfull och jag blir lite lilla berörd av den frekventa användningen av N- ordet men å andra sidan är den naturligtvis en produkt av den tid då den skrevs, i ett segregerat 60-tals-Amerika

2. Perkins, Stephanie – Anna och den franska kyssen (Ungdomsbok) ** egentligen är det ju ganska orättvist att bedöma någon som helst bok direkt efter att ha haft en helt fantastisk läsupplevelse men denna bok är fånigare än de flesta. Visst vill man veta hur den ska sluta men boken är en bagatell och ger ingenting.

3. Winterson, Jeanette – Passionen (Relationsroman) ***** vad är passion? En fråga med många svar och några av dem redogörs det för i denna magiska bok. Jag tror att förtrollande är det ord som bäst beskriver upplevelsen

4. Einhorn, Stefan – Änglarnas svar (Relationsroman) ****  den här författaren beskriver medmänsklighet som ingen annan person kan göra och på många sätt älskar jag hans böcker men tyvärr är inte språket sådant att jag fängslas så mycket som jag borde. Det absolut bästa i den här boken är dock att samma historia berättas av sju olika personer och att samtligas berättelse krävs för att man verkligen ska förstå hela berättelsen.

5. Lee, Harper – To kill a mockingbird (Klassiker) ***** Det här är det amerikanska originalet av den bok som på svenska heter dödssynden. Ända sedan den stund jag var färdig med att lyssna på boken på svenska så har jag längtat efter att få kasta mig över inläsningen på engelska. Och även om den svenska varianten var något av det bästa jag har hört så var det här ännu så mycket bättre. Vilket fantastiskt språk!Nu vill jag läsa den också och har redan beställt den  från Adlibris

6. Backman, Fredrik – Saker min son behöver veta om världen (Humor och satir) ** En väldigt grabbig bok om att bli pappa, emellanåt riktigt rolig men jag retar mig våldsamt på berättaren och hans raljans, passar nog bättre för pappor än för mammor eller åtminstone någon som inte är som mig     

7. Paolini, Christoffer- Eldest (Uppdiktade fasor) *** Andra boken i Inheritanceserien efter Eragon. en trevli, spännande bok om kampen mellan ont och gott. en pålitlig fantasybok

8. Sands, Kevin – The blackthorn key (Uppdiktade fasor) ** En småtrevlig bok med inslag av gåtor och mysterier. En da Vinci-koden för barn.

9. Grebe, Camilla – Älskaren från huvudkontoret (Nagelbitare) **** en spännande och psykologisk roman med vändningar som jag gillar. definitivt läsvärd.

10. Paulsen, Roland – Vi bara lyder: en berättelse om arbetsförmedlingen (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) ***** intressant, politisk och en personlig skildring med utgångspunkt i en sociologisk undersökning. borde läsas av alla och definitivt inte bara giltig för AF

11. Mischel, Walter – Marshmallowtestet (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) *** en bra beskrivning av ett socialpsykologisk experiment. Hög igenkänningsfaktor och gav mig en del egna idéer men lite väl amerikansk


Augusti

 1. Carroll, Lewis – Alice Adventures in Wonderland (Klassiska barn- och ungdomsböcker) *** tänk att boken skiljer sig så pass mycket från alla moderna filmatiseringar. Spännande men rörig

2. Wilde, Oscar – The Canterville Ghost (Klassiker) **** vilken helt underbar humor och vilka fantastiskt ironiska stereotyper, log mig igenom hela boken

3. Waters, Sarah – Hyresgästerna (Relationsroman) ** jag brukar uppskatta den här författarinnans böcker men denna gång blev det helt enkelt för mycket, första halvan var otroligt seg och långsam, sedan blev den betydligt bättre men fortfarande ingen favoritbok

4. Weintraub, Stanley – Stilla natt: när vapnen tystnade på västfronten (Facklitteratur inom övriga områden) ** intressant bok om ett spännande skeende under första världskriget, dock lite för mycket upprepningar , name-dropping och akademiskt språk för min smak. Säkert skriven för mer historiskt intresserade.

5. Paolini, Christoffer – Eragon (Uppdiktade fasor) **** en underbar saga och helt ofattbart att författaren bara var 16 år när han skrev denna. Påminner om ex sagan om ringen. 

6. Miller, Michelle – Maktspelet (Relationsroman, snabbmatsvarianten) * beroendeframkallande men på helt fel sätt, det är som att fortsätta äta trots att man mår illa, det finns inte en enda sympatisk person i hela boken och slutet känns enbart som en cliffhanger inför en eventuell fortsättning, det här var verkligen inte en bok för mig

7. May, Peter – Lewispjäserna (Nagelbitare) ***** Njutbar från första till sista sidan: språket, miljöerna, människorna och i viss mån även intrigerna men jag hade älskat dessa böcker även utan mord och deckargåtor. Det är något så otroligt lockande med de urgamla brittiska fiskeparadiset och människorna där. Jag hoppas innerligt att det här inte slutar som enbart en trilogi

8. Lewis, CS – Narnia 4 – Prince Caspian (Klassiska barn- och ungdomsböcker) **** det här är sagor när de är som bäst

9. Lang, Andrew – Tales of Troy and Greece (Sagor) ** jag som brukar älska sagor har otroligt svårt att hålla intresset vid liv genom denna bok. Kanske är det uppläsaren eller språket men det kändes mer som att tvinga sig igenom en tråkig text på gymnasiet än att läsa för att jag älskar det.

10. Moriarty, Liane – Öppnas i händelse av min död (Relationsroman, snabbmatsvarianten) **** jag blev förvånad över hur bra den här boken faktiskt var.. Knepigt nog så lyssnar jag på den här boken parallellt med nedanstående vilket blir lite förvirrande då det är samma uppläsare i båda böckerna … Dels detta men också det lätt upptrissade språket och huvudpersonerna som välbärgad medelklass får mig att ta för givet att detta är en feelgood men där kan jag ha fel.  är dock mycket mer komplex än så, personerna mer djupgående och slutet är underbart. Verkligen läsvärd!

11. Bivald, Katarina – Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt (Relationsroman, snabbmatsvarianten) *** jag har svårt att betygsätta den här boken då den har både riktiga höjdpunkter och lågvattensmärken. Vad gäller beskrivningarna av att barnen flyttar hemifrån, liksom hur möten kan gå till är så helt underbara medan kärlekshistorien i boken känns så totalt främmande för mig. Jag kan helt enkelt inte bestämma mig vad jag tycker om den.


Juli

1. Olsson, Vibeke – Molnfri bombnatt (Krigsroman)***** världens mest fantastiska kärleksroman. Stark, nyanserad och oerhört viktig. Läst tidigare men ännu bättre denna gång

2. Ohlsson, Kristina – Davidsstjärnor (Nagelbitare) **** en riktigt bra deckarserie som jag blev tipsad om för flera år sedan och har följt sedan dess. Just denna har dock ett något frustrerande slut som drar ner betyget något. Det verkar också vara sista boken i den här serien men istället finns en ny serie av samma författare på gång

3. Coelho, Paulo – Adultery (Relationsroman) ** kanske en viktig bok men jag tycker helt enkelt inte att det var värt tiden att läsa om den fula, tarvliga och billiga kärleken som beskrivs här.

4. Waters, Sarah – Nattvakten (Relationsroman) ***** precis den bok som jag behövde just nu. Romantisk, spännande och med ett mycket intressant sätt att behandla tidsaspekten i boken. Om jag någonsin själv skulle få för mig att skriva en bok så skulle jag vilja göra på det viset.

5. Lewis, CS – Narnia 1: The Magicians Nephew (Klassiska barn- och ungdomsböcker) *** en underbar bok att läsa om (är övertygad om att jag läst någon eller några av dessa som barn) och ett välkommet avbrott i vardagsproblemen. Ser fram emot resten av serien

6. Frank, Anne – Anne Franks dagbok (Klassiker) *** en fantastisk bok naturligtvis men jag måste erkänna att jag fick läsa den i omgångar – fångade mig inte fullt ut

7. Lewis, CS – The Lion, The Witch and The Wardrobe (Klassiska barn- och ungdomsböcker) **** en sån underbar bok, minns inte så mycket av sedan jag läste den som barn, glad att lyssna på den engelska versionen

8. Lycke, State – Friheten är mitt hem (Relationsroman) **** spännande bok om en kille som rymmer hemifrån i Göteborg, innehåller några riktiga pärlor som funderingarna kring religion och tro (s.136)

9. Lewis, CS – The Horse and His Boy (Klassiska barn- och ungdomsböcker) **** den här boken minns jag inte alls eller så har jag aldrig läst denna, men en helt fantastisk äventyrsberättelse


Juni

1. Mann, Thomas – Buddenbrooks (Klassiker) **** en rik familj i Tyskland på 1800-talet och dess öden och äventyr, emellanåt känns det som en centraleuropeisk variant av Downtown Abbey. Underhållande, stark, och mycket fascinerande

2. Bennett, Alan – Drottningen vänder blad (Relationsroman) ** en trevlig bok men glömd i samma stund jag läst färdig dem, egentligen gillar jag ju brittisk humor och den engelska miljön men kanske var jag helt enkelt inte på humör just nu

3. Modiano, Patrick – Dora Bruder (Relationsroman) *** berättaren (författaren?) hittar en 60 år gammal efterlysning av en 16-årig flicka och bestämmer sig för att ta reda på vad han kan om flickan som försvann på 40-talet. Intressant intrig men för många franska personnamn och gatunamn för att verkligen fängsla mig. Nåja, nu har jag i alla fall läst något av förra nobelpristagaren.

4. Dickens, Charles – En julsaga (Klassiker) *** även om jag inte läst den tidigare så är ju berättelsen välkänd och därmed blev boken lite väl bekant

5. Green, John – Förr eller senare exploderar jag (Ungdomsbok) ***** en varm, fantastisk, sorglig och magisk bok om kärlek och död

6. Orwell, George – Djurens gård (Klassiker) **** oerhört skickligt skriven och med en mängd samhälleliga samband

7. Backman, Fredrik – En man som heter Ove (Humor och satir) ***** varm, underbar skildring av en udda man. Log stort genom hela boken och behöll en varm glädje länge efter det att den var slut

8. Niemi, Mikael – Fallvatten (Nagelbitare) *** gillar temat, men tycker det är så obehagligt med denna samling av primitiva, egoistiska och moralbefriade människor. Jag vill helt enkelt inte tro att människor i allmänhet blir så onda, ens i kris, men vem vet …

9. Sjögren, Viveka – Himmel över Hassela (Ungdomsbok) ** välskriven och initierad men alltför mörk för mig. Jag är så trött på skildringar av människor som bara är målade i gråa och svarta toner.

10. Hwang, Philip & Nilsson, Björn – Gruppsykologi: för skola, arbetsliv och fritid (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) **** en bok på lagom nivå för vår introduktionskurs i Gruppsykologi.

Maj

1. Weir, Andy – Ensam på mars (Uppdiktade fasor) **** Robinson crusoe i rymden, McGyver på en annan planet eller ingenjörspornografi …. Inga marsmänniskor, utomjordiska monster eller intergalaktiska krig – bara rent äventyr och en kamp mot klockan

2. Allende, Isabel – Mayas Notebook (Relationsroman) **** En modern saga med inslag av övernaturlighet, fantastisk natur, äventyr, kärlek, vänskap, familjehemligheter, PTSD, droger, prostitution, mord och förfalskade sedlar.

3. Kallentoft, Mons & Lutteman, Markus – Zack (Nagelbitare)** visserligen väldigt spännande men alltför explicita våldsscener. Känns lite som ett frosseri i extremer. Gör mig illa till mods

4. Kallentoft, Mons & Lutteman, Markus – Leon (Nagelbitare)**** grym, otäck och onödigt vidrig, men ändå något i historien som fängslar mig

5. Jansson, Tove – Det osynliga barnet (Klassiska barn- och ungdomsböcker) **** på många sätt mer en bok för vuxna än för barn, handlar om ångest, övergivenhet och sökandet efter en mening i livet

6. Einhorn, Stefan –De nya dödssynderna (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) **** jag har länge varit en stor beundrare av denne man och hans böcker. Den här boken är inget undantag, men han är tyvärr inte någon särskilt engagerande uppläsare. Rösten, tonläget och talhastigheten gör lyssnandets rätt jobbigt.

7. Uusma, Bea – Expeditionen – Min kärlekshistoria (Facklitteratur inom övriga områden) ***** en magisk historia om Andreexpeditionen och människorna i den. Dessutom en logg över engagemang och ett oerhört starkt intresse.

8. Roos, Ingalill – Upptäck och skydda dig mot energitjuvar (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) **** faktiskt riktigt bra och lättläst om projektioner och projektil identifikation. Gav mig några nya, intressanta insikter

9. Shakespeare, William – Macbeth (Klassiker) *** lyssnade på denna i en engelsk, dramatiserad version. Efter första gången så var det inte särskilt mycket som jag förstod – men efter att ha läst en pilot på Shakespearesällskapets hemsida så lyssnade jag en gång till och fick med mig så mycket mer. 7 min från slutet kommer mitt favoritcitat om livets meningslöshet; tomorrow, tomorrow and tomorrow ….

10. Schwalbe, Will – Bokklubben vid livets slut (Övriga biografier/memoarer) ** en trevlig berättelse om författaren och dennes mamma när hon är döende i cancer, kanske ingen bok som kommer att finnas kvar hos mig särskilt länge men gav några intressanta boktips och extra roligt att ” Män som hatar kvinnor” var en av de studerade böckerna

April

1. Pessl, Marisha – Nattfilm (Nagelbitare) ***** Det här är verklighetsflykt på riktigt hög nivå, skrämmande, beroendeframkallande och magisk.

2. Holst, Hanne-Vibeke – Drottningoffret (Politisk roman) **** sista delen i trilogin, en värdig uppföljare med ett visserligen ganska förutsägbart men bra avslut

3. Adams, Richard – Watership Down (Klassiska barn- och ungdomsböcker) ***** En helt fantastisk bok om vänskap och tilltro. Feel-good på dess mest genuina sätt och minst lika underbar för vuxna

 4. Söderberg, Hjalmar – Historietter (Noveller) ** korta berättelser från vardagen, en del av dem är underbara, andra är mig tyvärr mest likgiltiga

5. Eksvärd, Elaine – Snacka snyggt (Lättsmält fakta) *** bra och innehållsrik men kanske lite väl mycket av det senare, ger en känsla av korvstoppning

6. Eksvärd, Elaine – Härskarteknik (Lättsmält fakta)*** lite som hennes senare bok, mycket uppradande av olika tekniker, vissa exempel fanns i båda böckerna vilket jag tyckte var positivt, de förstärkte varandra

7. Moyes, Jojo – The one plus one (Relationsroman, snabbmatsvarianten) **** sockersöt bok med garanterat lyckligt slut, för att vara både romantik och fel-good så var berättelsen riktigt spännande.

8. Nordberg, Jenny – De förklädda flickorna i Kabul (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) *** en oerhört viktig bok om kvinnans roll i samhället och vad mannen symboliserar, bra men kommer inte ifrån att jag tycker perspektivet är väldigt etnocentriskt 

9. Enders, Giulia – Charmen med tarmen (Lättsmält fakta) **** en osedvanligt bra, välskriven och gedigen populärmedicinsk bok om mag-tarmkanalen. Mycket läsvärd!

Mars

1. Bergmark Elfgren, Sara och Strandberg, Mats – Nyckeln, del 3 i Engelsforstrilogin (Uppdiktade fasor) **** väldigt lång men omöjlig att lägga ifrån sig och vissa försök till nyansering görs också

2. Lange, Katarina &Henrik, Strindberg för dig som har bråttom  (Tecknat) ** har länge varit nyfiken på denna typ av böcker men även om den hade sin charm på sina ställen så är det knappast ett bokformat för mig

3. Thydell, Johanna – I taket lyser stjärnorna (Ungdomsbok)***** så otroligt gripande och med en fantastisk skildring av utanförskap och längtan efter att tillföra

4. Backman, Fredrik – Britt-Marie var här (Humor och satir) ***** smart humoristisk feel-good-roman. Välbefinnande på hög nivå

5. Lindgren, Astrid – Mio min Mio (Klassiska barn- och ungdomsböcker) **** jag hade glömt hur fantastiska dessa sagor är och jag hade helt missat hur mycket man får ut av dem som vuxenhet. Återigen en bok om att höra till och längtan efter kärlek. Underbar, helt enkelt!

6. Sandra Dahlén – Krokben och utsträckta händer (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) ** enkel, lättläst och överskådlig om diskriminering och jämställdhet på många olika områden. Finns dessutom som gratis e-bok

7. Hanne-Vibeke Holst – Kronprinsessan (Politisk roman) **** oerhört spännande om maktkamper, intriger, engagemang och vilja att förändra. Den passade mig perfekt, jag är enormt fascinerad av denna arena. Dessutom känns det som om det lika gärna kunde handla om Sverige

8. Hanne-Vibeke Holst – Kungamordet (Politisk roman) **** minst lika bra som den första

9. Johan Cullberg – Kris och utveckling (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) *** oerhört viktig bok men börjar bli lite ålderdomlig nu

10. Lottie Knutson – Nödrop: när krisen kommer (Lättsmält fakta)**** läsvärd populärvetenskaplig bok om krishantering på många olika nivåer samt ledarskap i stora organisationer

Februari 

1. Heléne Tursten – Jaktmark ** (Nagelbitare) småtrevlig deckare i jaktmiljö, mest intressant är huvudpersonen 

2. Victor Rydberg – Singoalla *** (Klassiker) en klassisk romantisk tragedi, kan dock inte tåla dessa fruktansvärda slut 

3. Lasse Wierup o Daniel Olsson – Helvetet inifrån: Femton år i Sveriges största brottsorganisation (Övriga biografier/memoarer) *** spännande, initierat men lite väl kliniskt

 4. Hjalmar Söderberg – Doktor Glas (Klassiker)** har länge velat läsa denna men var nog inte i riktigt rätt stämning, segade mig igenom många egentligen bra monologer 

5. Pamela von Sabjlar – Älskar du dina misslyckanden (Lättsmält fakta)* definitivt ingenting för mig, tur att den var kort …

 6. Hjalmar Söderberg – Doktor Glas (Klassiker)**** andra läsningen och nu var den precis så underbar som jag misstänkte efter första gången 

7. Bengt Ohlsson – Gregorius (Relationsroman)*** bra, riktigt bra och det blev så tydligt att ingen människa är helt igenom god och ingen är helt igenom ond

8. Bergmark Elfgren, Sara och Strandberg, Mats – Cirkeln: del 1 i Engelsforstrilogin (Uppdiktade fasor) *** lättsmält, svår att lägga ifrån sig, fylld av magi och räddningen av världen

9. Lagercrantz, Arvid – Mitt galna liv: en memoar om psykisk sjukdom (Biografi/memoarer med koppling till psykiatri) *** intressant, innehåller intervjuer med de två närmaste anhöriga vilket är ovanligt

10. Bergmark Elfgren, Sara och Strandberg, Mats – Eld, del 2 i Engelsforstrilogin (Uppdiktade fasor) *** fängslande med böcker där gott och ont går lätt att urskilja, sträckläsningsbok men knappast en bok som kommer att förändra min syn på världen

Januari 

1. Peter May – Svarthuset (Nagelbitare)**** utspelar sig på ön Lewis, älskar miljön, bra handling, längtar efter den tredje delen 

2. Peter May – Lewismannen (Nagelbitare)**** 

3. Jonas Jonasson – Analfabeten som kunde räkna (Humor och satir) ***** bästa boken på många år 

4. Peter Robinson – Revolutionens barn (Nagelbitare) *** helt ok men inte någon av hans bästa 

5. Erich Kempka – Jag var Hitlers chaufför  (Övriga biografier/memoarer) ** viktig men inte så fängslande, för många tyska namn … 

6. Carlos Ruiz Zafón – Marina (Nagelbitare) **** det är något alldeles speciellt med stämningen vad gäller den här författaren, det vardagliga livet blir magiskt 

7. Marian Keyes – Kvinnan som stal mitt liv (Relationsroman, snabbmatsvarianten) ** har så svårt med det raljanta och nedlåtande språket men lite annorlunda handling och jag ville verkligen läsa klar den. Slutet lite av en besvikelse, hade velat ha ännu mer av ett lyckligt slut

 8. Kenneth Graham – The Wind in the Willows (Klassiska barn- och ungdomsböcker)*** charmig och klassisk 


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s