Boktips – psykiatri

Det här är den sida där jag samlar det som jag läst inom områden som psykologi, psykiatri och sociologi – men med en starkt betoning på psykiatri. Här finns både biografier och facklitteratur, både bra och mindre bra. Men precis som i den övriga bloggen så har jag inte med böcker som jag läst innan 2015.

Biografier/memoarer

Alakoski, Susanna – April i anhörigsverige, ljudbok 11 h 23 min, uppläsare: Kerstin Andersson (biografi/memoarer med kopling till psykiatri) **** Har till en början svårt att förstå mig på boken men när jag väl börjar ta till mig att det är en dagbok, visserligen en dagbok med tema anhörig till beroendeperson, så börjar jag gilla hoppen mellan vardag och tankar på anhörigskapet. De krånglande hälsenorna gör henne till något mer än ”bara” en anhörig. Hon är ju en vanlig människa – precis som vi andra. En bok som växer 🙂 Det var först efteråt jag upptäckte att det var samma uppläsare som i deckaren jag nyss läste – extra plus för henne som uppenbarligen kan hitta sin ton i helt olika genrer. 

Hagerman, Maja – Käraste Herman: rasbiologen Herman Lundborgs gåta (Biografi/memoarer med koppling till psykiatri) ***** En fantastisk berättelse om en man som trodde på skillnader mellan människor och den nordiska rasens överlägsenhet. Det var också han som gjorde Sverige världsledande i rashygien. Men privat förälskade han sig och skaffade barn med en samisk kvinna. Skrämmande viktig och fasansfullt aktuell i dessa tider. Borde vara obligatorisk läsning för alla som anser sig kunna uttala sig om nationell avgränsning. 

Lagercrantz, Arvid – Mitt galna liv: en memoar om psykisk sjukdom (Biografi/memoarer med koppling till psykiatri) *** intressant, innehåller intervjuer med de två närmaste anhöriga vilket är ovanligt

Nasar, Sylvia – A beautiful Mind (Biografi/memoarer med koppling till psykiatri) **** Boken som ligger bakom den fantastiska filmen med samma namn – om nobelpristagaren John Nash med paranoid schizofreni. Boken är naturligtvis mycket mer detaljeradoch det blir tydligt att filmskaparna tagit sig en hel del friheter. Men även om boken är bra så blir den lite torr och trist emellanåt.

Plath, Sylvia – Glaskupan, bok 205 sid, (Biografi/memoarer med koppling till psykiatri) ***** Den något förtäckta självbiografiska romanen om Sylvia Plaths/ Esther Greenwoods svåra depression och självmordsförsök. Den inleds före sjukdomsutbrottet och pågår tills dess hon skrivs ut från en längre tids behandling med både insulin och en tidig variant av ECT. Det här är andra gången som jag läser denna bok och jag vet att jag tyckte att den var bra redan första gången men nu anser jag den vara en av de bästa skildringar jag någonsin läst av hur depressionen tar över Esters liv tills dess att det blir omöjligt att skilja verklighet och sjukdom åt. Mycket stark bok!

Sandstrak, Pelle – Mr Torette on tour, ljudbok: 4 h 36 min, uppläsare: Pelle Sandstrak (Biografi/memoarer med koppling till psykiatri) *** Det här är fortsättningen på hans självbiografi ”Mr Tourette och jag” men i denna bok handlar det inte alls lika mycket om hans sjukdom. Att han har Tourette blir mer ett irriterande inslag i hans liv än den centrala mittpunkten, och på så sätt verkar det också vara i hans liv nu när han fått tillbaka kontrollen över sjukdomen. Boken blir ett antal krönikor över spännande människor som han har mött i sitt liv och den avslutas med en ändlöst spännande och livsfarlig forsfärd som får läsaren att hålla andan. Ljudboken är författaruppläst, något som jag tycker riktigt mycket om – dessutom är hans svorska (svensk-norska) hur charmig som helst. 

Tikkanen, Märta – Århundradets kärlekssaga, 216 s (Poesi) **** Ett diktverk som närmast kan beskrivas som ett samtal eller ett brev till den älskade (eller inte längre älskade …). ”Brevet” berättar om förhållandet till en man med ett svårt alkoholberoende som dessutom är aggressiv, hotfull och våldsam – en skrämmande vardag seglar upp mellan sidorna. Den har också varit fokus för en bokcirkel i SR P1 (Lundströms bokradio) under 2016.

 Skönlitteratur

Alvtegen, Karin – Fjärilseffekten ljudbok, 7 h 26 min, uppläsare: Karin Alvtegen (relationsroman) ***** Om tre personers liv och deras upplevelser av världen. För samtliga tar oro och svår nedstämdhet över på olika sätt. Boken är oerhört realistisk men fruktansvärt smärtsam av just denna anledning. En bra bok om ångest och uppkomsten av ett psykosutbrott men definitivt ingen nöjesläsning. Jag gillar när författare själva läser, innerligheten blir så mycket större även om tekniken kanske saknas. 

Beischer, Sara – Jag ska egentligen inte jobba här, ljudbok: 6 h 26 min, uppläsare: Kerstin Andersson (Relationsroman) **** En blivande skådespelerska tar jobb i äldrevården i väntan på att komma in på teaterskola. Och även om hon har svårt att vänja sig i början så kommer hennes vårdtagare allt närmare hennes hjärta och hon tvingas inse att livet handlar om mer än henne själv. En bok om att bli äldre, men också om att bli vuxen och därmed tvingas ut ur den egoistiska tonårstiden. Men boken handlar också om bemötande och människors lika värde, kunskap tillämpbar i alla typer av människovårdande arbete. Om det någonsin ska göras en ny läskanon för gymnasieskolan så borde detta vara en av de första böckerna att lägga till. Bra uppläsare!

Stridsberg, Sara – Beckomberga: ode till min familj ljudbok, 5h 9min, uppläsare: Rebecka Hemsö (relationsroman) **** En berättelse om hur en ung flicka försöker förstå och betyda något för sin djupt deprimerade och alkoholiserade pappa när han läggs in på mentalsjukhus (precis innan psykiatrireformen får sitt stora genomslag i vården och Beckomberga läggs ner). Det är en rörande, vacker, känslofylld, skrämmande och förtvivlad historia om sökande efter bekräftelse och tillhörighet. Så otroligt mycket mer nyanserad än så många andra liknande böcker. Fantastisk men ingenting som jag längtar efter att läsa om. Uppläsaren har ett lite barnsligt tonfall som passar boken men retar mig litegrann.

Tunström, Göran – Juloratoriet, ljudbok 9 h 35 min, uppläsare: Göran Tunström (Klassiker) **** En fantastisk bok om psykisk ohälsa eftersom den gör sjukdomen till en reaktion på en ohållbar livssituation. Jag trodde att jag hade läst den redan under min specialistutbildning men tydligen missade jag den vid det tillfället. Boken handlar främst om Sidner vars mamma dör och vars far blir galen av sorg men många andras tillfälliga eller mer varaktiga galenskap beskrivs också i boken. Denna ljudbok är dessutom inläst av författaren vilket gör den än mer fantastisk.

 

Facklitteratur

Blackmore, Susan – Medvetandet, bok 199 s (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) *** En populärvetenskaplig bok om forskningsläget gällande människans medvetande. Sammanfattningsvis handlar den om att ingenting nog är som vi tror att det är. På sätt och vis är det en oerhört frustrerande text då den kräver en omprövning av allt det som vi hittills tror att vi vet. Kan nog behöva läsas om några gånger.

Cederlund, Christer & Berglund, Stig- Arne – Socialpedagogik: pedagogiskt socialt arbete, bok 183 s, (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) **** En ny bok till litteraturlistan på vår utbildning, även om det inte är till någon av mina egna kurser. Tyckte att den var en utmärkt grund för att förstå ett ämne som jag inte kan tillräckligt mycket om. Dessutom både lättläst och med mängder av praktiska exempel.


Cullberg, Johan – Kris och utveckling (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) *** oerhört viktig bok men börjar bli lite ålderdomlig nu

Dahlén, Sandra – Krokben och utsträckta händer (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) ** enkel, lättläst och överskådlig om diskriminering och jämställdhet på många olika områden. Finns dessutom som gratis e-bok

Einhorn, Stefan –De nya dödssynderna (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) **** jag har länge varit en stor beundrare av denne man och hans böcker. Den här boken är inget undantag, men han är tyvärr inte någon särskilt engagerande uppläsare. Rösten, tonläget och talhastigheten gör lyssnandets rätt jobbigt.

Goffman, Erving – Jaget och maskerna, bok 238 s, (facklitteratur) ***** Boken är en genomgång av Goffmans dramaturgiska perspektiv och beskriver vad som händer när människor möter varandra i grupp. Det är dels en klassiker från 1959 och dels en fortsatt mycket aktuell bok om ett spännande socialpsykologiskt perspektiv. Jag fängslades särskilt av det begrepp som författaren kallar dekorum eller anständighetsnormer. Vad det huvudsakligen handlar om är de krav (både moraliska och instrumentella) som en aktör i ett möte måste/bör/kan förhålla sig till exempelvis att inte bete sig oförskämt mot sin chef eller skrika i en kyrka.


Hejlskov Elven, Bo & Abild, Sophie – Beteendeproblem i psykiatrin (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) *** Lättläst introduktion i ämnet, gillar dock inte helt den mästrande tonen i vissa texter -finns en viss risk att han inte får med sig de han önskar. Men tanken är bra, riktigt bra, och nödvändig som kurslitteratur. 

Hwang, Philip & Nilsson, Björn – Gruppsykologi: för skola, arbetsliv och fritid (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) **** en bok på lagom nivå för vår introduktionskurs i Gruppsykologi.

Linton, Magnus – Knark: en svensk historia (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) **** en mycket läsvärd bok, inte konstigt alls att den blev augustnominerad. Svensk narkotikapolitik från 60-talet och framåt med instick av verkliga fall. Kanske lite för faktaspäckad för att fungera fullt ut som ljudbok men glad att jag tog mig igenom den, ska nog läsa den en gång till vid tillfälle.

Mischel, Walter – Marshmallowtestet (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) *** en bra beskrivning av ett socialpsykologisk experiment. Hög igenkänningsfaktor och gav mig en del egna idéer men lite väl amerikansk

Ngozi Adichie, Chimamanda – Alla borde vara feminister (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) ***. Orsaken till att jag lyssnade på denna var att jag hörde att den skulle delas ut till samtliga andraårsgymnasister nu i vinter och att det gjorde mig nyfiken. En trevlig bok men knappast revolutionerande. Om kvinnors villkor i Nigeria men giltig i hela världen. 

Nordberg, Jenny – De förklädda flickorna i Kabul (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) *** en oerhört viktig bok om kvinnans roll i samhället och vad mannen symboliserar, bra men kommer inte ifrån att jag tycker perspektivet är väldigt etnocentriskt 

Paulsen, Roland – Vi bara lyder: en berättelse om arbetsförmedlingen (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) ***** intressant, politisk och en personlig skildring med utgångspunkt i en sociologisk undersökning. borde läsas av alla och definitivt inte bara giltig för AF

Roca Ahlgren, Malin, Wikström, Anja, Stigdotter Axberg, Jessica – Hypersjälar inom ADHD och Autism, bok 318 s (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) ****. Eldsjälar med ett stort engagemang för förändringar och stöd inom vård, omsorg, skola för personer med ADHD och/eller autism blir i den här boken presenterade och får möjlighet att själva ge råd och förslag. Dels är detta en inspirationskälla för drabbade, anhöriga och personal men också en uppslagsbok för den som vill ha tag på en bra föreläsare eller en spännande blogg. En utmärkt referensobjekt i ämnet


Roos, Ingalill – Upptäck och skydda dig mot energitjuvar (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) **** faktiskt riktigt bra och lättläst om projektioner och projektil identifikation. Gav mig några nya, intressanta insikter

Sandelin, Magnus – Den svarte nazisten: en dokumentär om Jackie Arklöf, bok 244s (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) *** Precis som titeln antyder så är detta en bok om Jackie Arklöv (en av förövarna i Malexander). Till viss del baseras boken på intervjuer och förhörsprotokoll men mest är det en bok med ett utifrånperspektiv. Man lär sig en del om nutidshistorien men överlag känns boken ganska så ytlig och lämnar kvar en ganska obehaglig känsla av att jag vet fortfarande inte vad jag ska tro; om personen Jackie men också om de nazistiska rörelserna i Sverige.

Söderlund, Ann och Lundell, Sanna – Djävulsdansen: bli fri från medberoende (Facklitteratur inom psykologi, psykiatri, medicin och sociologi) *** en helt ok självhjälpsbok för anhöriga till personer med en beroendeproblematik. Ingenting revolutionerande men inte dålig heller

 

 

 

 

 

 

 

Annonser