De bästa av de bästa

Med start under läsåret 2015 börjar jag här lista mina personliga favoritböcker – jag tar dock inte med sådana böcker som jag läst före 2015 om jag inte bestämmer mig för att läsa om dem och att de då kvalar in. Första kriteriet är att de fått toppbetyg i min läslogg men också att jag anser att de tillhör de allra bästa av dessa. Observera att listan är synnerligen subjektiv och att böckerna är listade efter författarens efternamn utan inbördes ordning …


Backman, Fredrik – Britt-Marie var här (samhällssatir/svensk skönlitteratur 2014) smart, humoristisk feelgood. Välbefinnande på hög nivå (lyssnat på i mars 2015)

  

.

Boye, Karin – Kallocain, ljudbok 6 h 15 min, uppläsare: Leif Pagrotsky (Uppdiktade fasor) ***** Kemisten Leo Kall (bokens berättare) har i ett framtida dystopiskt samhälle tillverkat ett preparat som ger staten tillgång till sina medborgares tankar. Allt eftersom arbetet fortskrider blir han dock alltmer fundersam till om staten verkligen alltid kan sättas över individen. Inledningsvis avskydde jag boken och den hemska huvudpersonen Leo men den inledande ångesten över ett totalitärt samhälle och människor som nickedockor förbyttes i fascination. Boken är mästerlig. Intressant blev också jämförelsen då boken jag läste precis innan handlar om Nordkorea – skrämmande likheter mellan den verkliga nationen och den uppdiktade varianten (som dessutom skrevs 1940 – lång före uppdelningen av Korea). Jag kan dock inte förstå varför denna bok inte fått mer uppmärksamhet. I mina ögon bättre och mer skrämmande än 1984. Självklart ska boken läsas av en politiker – tummen upp för Pagrotsky (lyssnat på i januari 2016)

.

Ferrante, Elena – Min fantastiska väninna, ljudbok: 12 h 15 min, uppläsare: Odile Nunes (Relationsroman) ***** Den första av fyra böcker om några familjer i Neapel. Boken börjar med att den färgstarka kvinnan Lila har försökt utradera sig själv så totalt från verkligheten att hennes son inte kan hitta ett enda foto eller minne av sin saknade mamma. I övrigt så handlar boken om mamman och hennes vänners uppväxt i Italien. En fantastisk bok med ett härligt språk och en ljuvlig miljö. En mycket bra uppläsare.

.

Harris, Joanne – Different class, ljudbok: 14 h 55 min, uppläsare: Steven Pacey och Ewan Goddard (Nagelbitare) ***** Utspelar sig i en engelsk skola och berättas växelvis av bokens två jag (en av lärarna och en av eleverna). En otäck bok om ondska och konsekvenser av ondska. Som vanligt en fantastisk läsupplevelse av en av mina absoluta favoritförfattare. Uppläsarna gör ett fantastiskt jobb. 

.

Ishiguro, Kazuo – Återstoden av dagen bok 258 s (Klassiker)***** Butlern Stevens bilutflykt på engelska landsbygden. Det här var en av mina favoritböcker redan första gången jag läste den och den är verkligen inte sämre nu. Det som gör den här boken så mästerlig är språket, denna torftiga och känslooutvecklade men ändå underbart trofaste tjänare bara lyfter ur sidorna när jag läser. Jag skrattar förläget inkännande när han försöker lära sig skämta för att tillfredsställa sin nya arbetsgivare och jag lider med honom när han blir missförstådd. Men till skillnad från andra böcker (ex Voltaires Candide som jag nyss läste) så finns det inget förakt från författaren gentemot huvudpersonen, utan han skildras enbart med värme och kärlek. Jag läste boken parallellt med att den var aktuell i Lundströms bokcirkel och det var oerhört spännande att bokcirkla på det sättet. 

  
.
Jonassson, Jonas- Analfabeten som kunde räkna (samhällssatir/svensk skönlitteratur, 2013) ***** bästa boken på många år (lyssnat i januari 2015) 

  
.

Lee, Harper – Dödssynden/To kill A Mockingbird (amerikansk klassiker/bildningsroman, 1960) en av mitt livs största läsupplevelser! Varför? Jag njöt av varenda ord i boken – från första sidan till den sista. Det är ju egentligen en väldigt otäck bok men språket, barnens perspektiv och tron på att saker går att förändra gör mig ändå så lycklig. Jag kommer på mig själv åt att le stort rakt ut i luften, inte bara åt huvudpersonen Scout och hennes upptåg utan också åt vissa ord och formuleringar. Den svenska uppläsningen av Kerstin Andersson var dessutom extra lyckad, jag har lyssnat på henne i andra sammanhang utan att vara lika övertygad men för denna bok passar hon perfekt. Och den engelska med Sissy Spacek var ju, om möjligt, ännu mer otrolig. Sydstatsdialekten får mig att resa i både tid och rum. Min enda invändning mot boken är att trots att den lyfter fram alla människors lika värde så är beskrivningen av svarta väldigt fördomsfull och jag blir lite lilla berörd av den frekventa användningen av N- ordet men å andra sidan är den naturligtvis en produkt av den tid då den skrevs – ett kraftigt segregerat Amerika på 60-talet. Ett exempel i den engelska versionen är att den unga huvudpersonen får bannor av sin far för att hon använder det folkliga nigger istället för det accepterade uttrycket negroe. Det är juegentligen väldigt fascinerande att se hur mycket världen har förändrats sedan dess (lyssnat på både den svenska och den engelska versionen i september 2015)

.

du Maurier, Daphne – Rebecca, ljudbok: 5 h 13 min, uppläsare: Emma Fielding (Nagelbitare) ***** Den ursprungliga och fullständiga psykologiska thrillern om den nya hustruns ankomst till sin makes herrgård. Skriven på 30-talet men känns fortfarande modern. Jag vet inte hur många gånger jag har läst den här boken, säkert fler än fem, och jag älskar den fortfarande. Den är skriven i jag-perspektiv och jag identifierar mig totalt med nya mrs Winter. Uppläsaren var dessutom fantastisk och förhöjde upplevelsen ännu mer. 

.

Mytting, Lars – Simma med de drunknade, ljudbok: 14 h 48 min, uppläsare: Johan Svensson (Relationsroman) ***** Wow, vilken bok!!! Nu längtar jag bara efter att läsa om den igen. Edvard växer upp med sin farfar på en gård i Norge efter det att hans föräldrar dött under en semesterresa i Frankrike när Edvard var fyra år. Allteftersom Edvard växer upp blir han alltmer medveten om att det saknas många pusselbitar i historien om hans liv och att han inte kan fortsätta sitt stillsamma liv som potatisbonde utan att få veta mer. Men sökandet riskerar också att förändra honom för alltid. Historien i boken är i sig själv spännande men det är något mer än det som gör boken så otrolig: språk, stämning och kunskaperna om ädelträ och möbelsnickeri skapar tillsammans något så mycket större än bara en bra bok. Uppläsaren gör ett utmärkt arbete.

.

Olsson, Vibeke – Molnfri bombnatt (krigsroman/ svensk skönlitteratur, 1995)Världens mest fantastiska kärleksroman. Stark, nyanserad och oerhört viktig. Läst tidigare men ännu bättre denna gång (lyssnat i juli 2015)

.

Steinbeck, John – Möss och människor ljudbok, 3 h 15 min, uppläsare: Helge Skoog (Klassiker) ***** De två vännerna Lennie och George vandrar från gård till gård i jakt på arbete. Tyvärr lyckas Lennie dock alltsomoftast ställa till det för sig och George tar som sin uppgift att rädda honom så långt det är möjligt. I beskrivningen på Storytel står att ”drömmen krossas, vänskapen upplöses” – en beskrivning som jag tycker är fullständigt felaktig. Om något så tycker jag att vänskapen är det enda som består boken ut… I en recension kallas boken en ”enkel bagatell” vilket jag tycker är lika felaktigt, det finns inget bagatellartat med denna. Boken är oerhört stor, trots sitt lilla format. Så oerhört viktig!!! Här kommer Helge Skoog också till sin fulla rätt. 

Strindberg, August – Ett halvt ark papper, ljudbok: 6 min, uppläsare: Hamadi Khemeri (Novell) ***** Ett helt liv på två minuter. En helt magisk berättelse, så vacker, så sorglig. En helt perfekt uppläsning (lyssnat juli 2016)

Waters, Sarah –The Night Watch/Nattvakten (relationsdrama/hbtq-tema, 2006)precis den bok som jag behövde just nu. Romantisk, spännande och med ett mycket intressant sätt att behandla tidsaspekten i boken. Om jag någonsin själv skulle få för mig att skriva en bok så skulle jag vilja göra på det viset (lyssnat i juli 2015)

.

Winterson, Jeanette – The Passion/Passionen (skönlitteratur/hbtq-tema, 1987) Vad är passion? En fråga med många svar och några av dem redogörs det för i denna magiska bok. Jag tror att förtrollande är det ord som bäst beskriver upplevelsen (lyssnat på svenska i september 2015).
  
 

Winterson, Jeanette – The Gap of Time, 7 h 9 min, uppläsare: Ben Onukwe, Penelope Rawlings och Mark Bazeley (Relationsroman) ***** En nytolkning av Shakespeares pjäs ”A Winter tale” förlagd till nutid. Perdita hittas övergiven som baby och tas om hand av en äldre man och dennes son. I flera år lever hon stillsamt i denna familj tills dess att verkligheten börjar komma ikapp henne när hon i tonåren förälskar sig i Sal. Den här boken är den första i en hel serie med nytolkningar av Shakespeares verk (av olika populära brittiska författare) i ett projekt som kallas Hogarth Shakespeare. Men oj, vilken underbar bok! Winterson blir ju bara mer och mer en av mina favoritförfattare och denna utgör inget undantag. Varm, spännande och intressant. Bra uppläsare! (Lyssnat på i april 2016)

.

Zusak, Markus – The book thief ljudbok, 13 h 56 min, uppläsare: Allan Corduner (krigsroman) ***** Liesel hamnar i ett fosterhem när hennes föräldrar svarlistas som kommunister i 30-talets Tyskland. Hon växer upp med kärleksfulla extraföräldrar (även om de har lite olika sätt att uttrycka sin kärlek). En fantastiskt fin berättelse med ett helt makalöst språk, jag kommer på mig själv med att skratta högt åt vissa partier. En oerhört kraftfull och spännande uppläsare också (lyssnat på i februari 2016)

.

Östergren, Klas – Gentlemän, ljudbok: 18 h 20 min, uppläsare: Björn Kjellman (Relationsroman) ***** En helt underbar bok med ett fantastiskt språk. Efter att ha läst och blivit besviken på både Ulf Lundells och Ernest Hemingways skildringar av unga män som söker sin plats i tillvaron så var jag något avvaktande även inför denna – men oj, så fel jag hade. Den handlar om Klas och de två bröderna Morgan som får uppleva allt från det vardagliga till det absurda, men innehållet är egentligen rätt ointressant, boken är snarare en rutschkana där man bara sköljs över av skrönan som berättas. En fantastisk inläsning av Björn Kjellman (lyssnat på i juli 2016)

.

Östergren, Klas – Gangsters, ljudbok: 16 h 20 min, uppläsare: Reine Brynolfsson (Relationsroman) ***** En härlig fortsättning på Gentlemän, men mer poetisk och fler bottnar. Det som man vetat när man läst ut den första kastas helt plötsligt om och perspektivet blir ett annat – jättehäftigt! Jag tyckte ändå inte riktigt lika mycket om denna som den första men tror tyvärr det beror på uppläsaren; jag har verkligen ingenting emot RB men BK känns mer som originalet och jag saknade honom i denna version (lyssnat juli 2016).

Memoarer/biografier/dagböcker

Aleksijevitj, Svetlana – Kriget har inget kvinnligt ansikte, ljudbok: 14 h 23 min, uppläsare: Gunilla Leining (dokumentär) ***** En helt fantastisk dokumentär som fångar de olika berättelserna från kvinnor som själva medverkade i det andra världskriget. Rösterna och de egna berättelserna får ta mycket mer utrymme än tolkningar och kommentarer, vilket i sin tur gör kvinnorna mer angelägna. Fantastiskt språk, underbar bok. Uppläsaren perfekt för boken (lyssnat på nov 2016)

Hagerman, Maja – Käraste Herman: rasbiologen Herman Lundborgs gåta (biografi) En fantastisk berättelse om en man som trodde på skillnader mellan människor och den nordiska rasens överlägsenhet. Det var också han som gjorde Sverige världsledande i rashygien. Men privat förälskade han sig och skaffade barn med en samisk kvinna. Skämmande viktig och fasansfullt aktuell i dessa tider. Borde vara obligatorisk läsning för alla som anser sig kunna uttala sig om nationell avgränsning (lyssnat på i dec 2015)

Lindgren, Astrid – Krigsdagböcker 1939-1945 (dokumentär).Det här är den bok som jag inte visste att jag saknade i mitt liv. äntligen en bok om hur det var att leva i Sverige under kriget med ransoneringar, rysskräcken, invasionshotet och evakueringar. Att den dessutom ger mig en möjlighet att komma närmare min mormors liv gör ju definitivt inte boken sämre (lyssnat på i okt 2015).

  

Mc Court, Frank – Ängeln på sjunde trappsteget, ljudbok, 15 h 21 min, uppläsare: Harald Leander (Övriga biografier/memoarer) ***** Den klassiska boken om den fruktansvärda irländska barndomen. Frank är född i USA av irländska föräldrar men de tvingas vända tillbaka till öriket pga pappans oförmåga att hålla sig fast vid ett jobb och hålla sig från portern. Det blir dock knappast lättare på Irland. Men detta är en eländesskildring beskriven så varmt och innerligt att man nästan avundas den lille pojken alla hans äventyr och upptåg. Jag läste boken när den kom ut i slutet på 90-talet och även om jag tyckte om den redan då så är det först nu som jag verkligen uppskattar den. En magisk bok! Och uppläsaren gör den verkligen rättvisa med sin värme och innerlighet. Måtte nu fortsättningen också snart komma och förhoppningsvis med samma berättarröst (läst på 90-talet, lyssnat på i februari 2016).

Plath, Sylvia – Glaskupan, bok 205 sid, (Biografi/memoarer med koppling till psykiatri) ***** Den något förtäckta självbiografiska romanen om Sylvia Plaths/ Esther Greenwoods svåra depression och självmordsförsök. Den inleds före sjukdomsutbrottet och pågår tills dess hon skrivs ut från en längre tids behandling med både insulin och en tidig variant av ECT. Det här är andra gången som jag läser denna bok och jag vet att jag tyckte att den var bra redan första gången men nu anser jag den vara en av de bästa skildringar jag någonsin läst av hur depressionen tar över Esters liv tills dess att det blir omöjligt att skilja verklighet och sjukdom åt. Mycket stark bok! (Läst januari 2016 samt för några år sedan).

  

Barn- och ungdomsböcker som alla vuxna borde läsa

Adams, Richard – Watership Down/Den långa flykten (barnbok/äventyrsroman, 1972). En helt fantastisk bok om vänskap och tilltro. Feelgood på dess mest genuina sätt och minst lika underbar för vuxna (lyssnat på engelska i april 2015

  

.

Dahl, Roald – Charlie and the Chocolate Factory ljudbok, 3 h 17 min, uppläsare: Douglas Hodge (Klassiska barn- och ungdomsböcker) ***** Fattiga Charlie älskar choklad över allt annat i världen och lyckas till slut få en eftertraktad biljett till den stora chokladfabriken. Ett hissnande äventyr, periodvis lite väl bisarrt och med tveksam sensmoral men också hejdlöst rolig. Kan dock inte låta bli att se Johnny Depps version av Willy Wonka framför mig. Roligt att de använt skådespelaren från musicalversionen som uppläsare – fantastisk men lite väl skrikig emellanåt.

.

Ende, Michael – Momo eller kampen om tiden. Jag är ganska säker på att jag läst den här som barn men jag vet också att det var Endes bok ”Den oändliga historien” som var min favorit då. Och kanske ska man vara vuxen för att uppskatta den här boken fullt ut. För även om boken kom ut 1980 så är den så högaktuell som någon bok kan vara. All den tid vi sparar genom att rusa genom tillvaron – vart tar den egentligen vägen och vad gör allt vårt stressande med oss egentligen? En underbar bok om livet och vad vi borde ta mer vara på (lyssnat på svenska i september/oktober 2015)

 .

Green, John – The Fault in our Stars/Förr eller senare exploderar jag (ungdomsbok/kärleksroman, 2012) en varm, fantastisk, sorglig och magisk bok om kärlek och död (lyssnat på svenska i juni 2015)

  

Gripe, Maria – Agnes Cecilia: en sällsam historia (ungdomsbok, 1981). En berättelse om att känna sig övergiven och uppleva sig ensammast i världen när ens föräldrar, frivilligt eller ofrivilligt, lämnat en. Min favoritbok i tonåren och lika fantastisk nu, naturligtvis gör det mig extra sentimental att dessutom ha hittat min egen kopia från 80-talet.

  

.

Gripe, Maria – Tordyveln flyger i skymningen, ljudbok: 9 h 51 min, uppläsare: Tomas Bolme (Klassiska barn- och ungdomsböcker) ***** Tre ungdomar ramlar rakt in i ett äventyr kring ett gammalt hus, ett schackparti och en egyptisk staty. Den här boken visade sig verkligen vara en bortglömd pärla. Min absoluta favoritbok av denna författare, Agnes Cecilia, har på något sätt tagit över så att jag glömt andra fantastiska böcker med samma ursprung. Är så glad att jag hittade den igen. Dock inte jätteförtjust i uppläsaren, det blir emellanåt så överdrivet och konstlat (lyssnat på ljudbok maj 2016)

.

Lindgren, Astrid – Bröderna Lejonhjärta, ljudbok 5h 18 min, uppläsare: Astrid Lindgren (Klassiska barn- och ungdomsböcker) ***** Det här är Astrid Lindgrens absolut bästa bok. De två bröderna Lejonhjärtas äventyr i Nangiala – den plats dit man kommer när man dör. Även om jag läst denna bok flera gånger tidigare så uppfattade jag flera nya detaljer vid denna genomläsning och att det är Astrid själv som läser gör upplevelsen till en ren njutning.


 


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s