De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg (2015) – tredje inlägget

Det blir så tydligt hur annorlunda mitt eget liv är jämfört med det som skildras i denna bok. Tyvärr leder det nog också till att jag storögt och gapande läser denna dokumentär ungefär som om jag tittade på en alldeles unik sorts apa på ett zoo. Jag blir så medveten om att jag jämför allt med min egen normalitet vilket sätter etiketter som konstiga, förvrängda och skadliga på de människor som beskrivs

Fast är det överhuvudtaget möjligt att inte tillämpa sina egna glasögon på det nya och okända. Jag kan ju inte ens föreställa mig hur det skulle vara att födas som kvinna i Afgahnistan och hur skulle jag då kunna ta hennes perspektiv. Lösningen är väl att fortsätta lyssna och försöka identifiera mina egna fördomar i allt detta. 

Inom mig har jag en röst som säger åt mig att hålla mig till sånt jag känner igen och att inte ge mig in med åsikter om sådant som jag inte kan eller förstår, men jag tänker nog tysta den rösten för den gynnar knappast lärande och förståelse. Jag ska istället kasta mig rakt ut, men med massor av ödmjukhet och en insikt om att jag inte kan döma någon annan, bara nyfiket betrakta och förhoppningsvis lära mig mer hela tiden.

Men vilka invändningar jag än har så håller jag fullständigt med i nedanstående slutsats:


Men ingen som läser hennes bok lär glömma Mehran, Azita, Zahra, Shukria och Nader. De förtryckta mödrarna och döttrarna som saknar den frihet som alla män och pojkar tar för given.

Citat ur Jan Eklunds recension i DN 2015-03-13 Tillgänglig på Internet: 
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/jenny-nordberg-de-forkladda-flickorna-i-kabul/ Hämtad den 2015-04-23

Jenny Nordberg har också skapat en hemsida med ännu mer information om det här fenomenet: http://bachaposh.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s