Nattfilm av Marisha Pessl (2014)

  

För flera år sedan råkade jag av en slump på ”Fördjupade studier i katastroffysik” som var Marisha Pessls första bok. Jag blev omedelbart förälskad och har längtat efter mer ända sen dess. Det är något alldeles speciellt med hennes böcker – de är omöjliga att släppa taget om ( något som även hennes mest inbitna kritiker verkar hålla med om).

Få saker irriterar mig lika mycket som när en medelmåttig bok håller mig vaken långt in på nätterna. Bladvändaren är en slug typ; ett envetet ogräs i bokfloran, omöjlig att få bukt med – med mindre än att man läser ut den. ”Ogräs” är möjligen ett för hårt omdöme om Marisha Pessls ”Nattfilm”, som utan tvekan är både en suggestiv thriller och en riktigt bra lektion i hur man håller spänningen vid liv under lång tid. Ändå denna irritation. Som om jag blivit manipulerad till att läsa med en besatthet romanen faktiskt inte förtjänar. 

Citat ur en recension av Therese Erikson i Svenska Dagbladet Tillgänglig på Internet: http://www.svd.se/kultur/litteratur/fortrollande-for-en-kort-stund_3604150.svd (2015-04-05)

Nåja, smaken är som alltid – delad och nu längtar jag ännu mer intensivt efter nästa. Nattfilm är skrämmande, fascinerande och mycket beroendeframkallande om en man som vill återupprätta sin heder efter att ha blivit offentligt förnedrad. Till sin hjälp har han två udda individer som utifrån sina egna motiv följer honom på vägen. Handlingen är så pass annorlunda för mig att jag storögt dras med och inte ens när jag är ensam hemma lyckas inse mitt eget bästa och lägga den ifrån mig.

I den ovanstående recensionen nämns också att trollbindningen bryts direkt när boken är färdigläst men inte heller i det håller jag med. Några dygn efter att ha stängt ner boken är jag fortfarande kvar i Pessls värld. Jag ser paralleller mellan huvudrollsinnehavarens relation till sin dotter och motsvarande relationer i min bekantskapskrets och jag undrar vad som hänt om bokens förförelsescen faktiskt hade lett till det som den avsåg att göra. Med andra ord – Marisha Pessl har satt sina krokar rejält i mig :).

En annan häftig detalj ( ja, jag vet att jag är lättimpad …) är att författaren – eller hennes PR-team – har byggt upp en värld utanför boken också – det finns en app med vars hjälp man kan scanna bilder i pappersboken och på så sätt få fram extrainformation, dessutom finns det Youtube-klipp utlagda för den som söker på Cordova. Tydligen ger den engelska versionen av boken mest bonusmaterial så det får bli ett framtida projekt för mig. 

Det här blev också boken som slutligen fick mig att komma igång med e-böcker. Jag har haft lite svårt med det formatet eftersom jag tyckt att ska man läsa kan man lika gärna göra det med riktiga pappersböcker. På Storyteller (min outtömliga skattkista) fanns boken bara som e-bok och jag hade inte så stor lust att köpa något mer nu när bokrean precis ruinerat mig. Men, som sagt, den här funkade suveränt som e-bok och nu har jag nog helt kommit över min aversion mot den sortens böcker. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s