Det är lite svårt att vara social med näsan i en bok ….

Ibland känner jag mig lite som en katt bland hermeliner – de flesta av mina vänner är filmtokiga och ser lätt överseende på min längtan efter att krypa upp i soffhörnet med en bok. Filmer är inkluderande, kan ses tillsammans och är inte beroende av personliga egenskaper som läsförmåga och läshastighet. Alla har sett klart filmen samtidigt vilket naturligtvis underlättar alla efterföljande diskussioner. De ger dessutom möjlighet till åsikter om regi, skådespelartalang och inspelningens budget. Trots alla dessa fördelar vill jag mycket hellre mysa med en bok än gå på bio.

I helgen var det dags att se en de stora barnfilmerna just nu. Biosalongen var fylld till bristningsgränsen av barn med medföljande föräldrar och visst är det något speciellt när man hör ett samfällt sus i publiken under de mest spännande episoderna. En liten pojke tar sin farmor hårt i handen när vagnen på bioduken är nära att falla över ett stup och de två systrarna ett par rader framåt skrattar högt när den onda styvmodern blir satt på plats av prinsens män. Jag kan verkligen förstå tjusningen och på sätt och vis är det väl precis så här vi lär oss normer och värderingar – genom att betrakta och ta efter andras reaktioner på det vi gör. 

Så visst behöver vi det mer sociala filmåskådandet men läsandets fulla motsvarighet är det inte.  För någonstans är det väl just detta som är charmen med böcker – att de öppnar upp till en alldeles egen värld. I läsandet blir gestalter och miljöer mina egna. Bilden av huvudpersonen skapas utifrån mina erfarenheter och mina känslor, inte av en skicklig rollfördelare i Hollywood. Bokens värld blir levande just på grund av vem jag är, inte oberoende av vem jag är. Självklart kommer jag fortsätta besöka filmens värld men det går inte att komma ifrån att det är läsandet jag längtar efter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s