Krokben och utsträckta händer av Sandra Dahlén 

Uppfylld av den energi och kraft som en riktigt engagerad person kan utstråla så vet jag inte riktigt var jag ska börja med det här inlägget. Men jag får väl börja med själva boken – som dessutom finns som gratis e-bok på nätet. Det är klart att jag är feminist om någon skulle ställa mig en direkt fråga – men mest för att alternativet är otänkbart. Något mer reflekterat är jag lika självklart antirasist men mest av allt har jag engagerat mig i de funktionshindrades rättigheter. För även om jag själv är en så kallad normperson – högutbildad, född i Sverige av svenska föräldrar och utan något synligt handikapp – så har jag sett många exempel på diskriminering i min omgivning. Mitt yrkesval är dessutom en direkt följd av att jag vill arbeta mot stigmatiserande attityder gentemot personer som lider av psykisk ohälsa. Det har dock inte varit särskilt självklart för mig hur dessa olika diskrimineringsgrunder ofta adderas ihop till olika grader av maktlöshet. Det är dock precis detta som boken handlar om och än viktigare, möjligheter att förändra.

Det kvinnor exempelvis delar i många sammanhang är att de måste prestera bättre än män för att uppfattas som lika bra. Men de behöver inte göra det i relation till alla män. En kontorsanställd kvinna kan ha en bättre position på arbetsplatsen än den manlige städaren. Hon kan även diskriminera andra kvinnor genom att inte ge kvinnor med utländsk bakgrund eller funktionsnedsättningar chans till anställning. Kanske bidrar hennes homofobi till en dålig arbetsmiljö för de kvinnor som inte är heterosexuella. Samtidigt kanske den här kvinnan har en dålig position inom sin familj. Om hon blir allvarligt sjuk kanske hon tappar sin position på arbetsmarknaden. Är hon dock vit, svensk, heterosexuell och med hög funktionsförmåga kommer hon dock i de allra flesta sammanhang ha en bättre position än de som inte anses tillhöra dessa kategorier. Samtidigt som vi har olika mycket makt beroende på bakgrund, och vilka grupper vi anses tillhöra, har vi olika mycket makt i olika sammanhang.

Citat från boken Krokben och utsträckta händer av Sandra Dahlén. Tillgänglig på Internet: http://signahl.se/wp/wp-content/uploads/2014/04/krokben.pdf (2015-03-19)

Att jag överhuvudtaget hörde talas om boken beror på att jag var med på en föreläsning av Charlotte Sognahl. Det är inte så ofta jag fått lyssna på en så spännande, entusiastisk och kunnig föreläsare. Med många exempel, högt underhållningsvärde och pinsamt uppenbara självinsikter för mig som lyssnare gav hon mig en upplevelse utöver det vanliga. En annan självklarhet som lyfts fram både i boken och under föreläsningen är hur vi skapar vår verklighet med hjälp av de ord som vi använder. Det är fruktansvärt viktigt vad vi använder för beteckningar på saker och ting men också vad de egentligen innebär. Det kan heller aldrig vara upp till sändaren att avgöra huruvida någonting är kränkande, det kan enbart mottagaren bedöma.

Det mest intressanta med både boken och föreläsningen är hur de båda får mig att byta perspektiv. Jag har ansett mig vara lagom mycket PK, ganska initierad och till stora delar fördomsfri men ju mer jag läser desto tydligare blir det hur lite jag egentligen förstått. På föreläsningen visades ett Youtube-klipp  med analyserande kommentarer. Med hjälp av analysen blev ju klippet övertydligt men hade jag bara sett detta som en del av kvällsunderhållningen på TV så hade jag antagligen inte reagerat alls – vilket är en mycket obehaglig insikt … Varför är det så stor skillnad mellan vilka vi tror oss vara och vad vi faktiskt gör …. Är vi så bundna till vår egen lilla  bubbla av uppfattningar att vi egentligen saknar förmåga till verklig förståelse av andras perspektiv? Det skulle ju förklara alla onödiga konflikter i olika sammanhang men viktigare är: hur gör vi för att ändra på det?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s