ValmöjligheterJag var länge ultrakonservativ när det handlar om böcker – det skulle vara den riktiga sorten …. den med två pärmar och prasslande papper som man kunde sätta hundöron i. Bibliotek och boklådor i flera våningar har alltid lockat mig extra mycket. Det är något med doften och de viskande rösterna som ger mig en närmast andlig upplevelse. Men så förändrades mitt liv och jag hann inte längre med att läsa på samma sätt som jag hade gjort tidigare. Inga lata söndagar uppkrupen i ett soffhörn medan bladen vänds alltför fort och jag med skräckblandad förtjusning ser slutet närma sig. Jag var helt enkelt tvungen att acceptera att antingen drastiskt minska mitt läsande eller hitta alternativ.

Min första ljudbok – Brida av Paulo Coelho – var definitivt en annorlunda upplevelse. Helt plötsligt var det inte bara texten som var det viktiga utan uppläsaren blev minst lika betydelsefull. Dialekt, intonation och till och med kön får betydelse för tolkningen av texten och i förlängningen också den slutgiltiga värderingen. En bra uppläsare kan verkligen höja vilken text som helst medan en dålig kan förstöra den mest fantastiska roman. Men naturligtvis är det inte så enkelt som bra och dåligt utan vad just denna röst säger mig som lyssnare.

När det gäller vanliga böcker sägs ibland att författaren är död vilket inte ska tolkas bokstavligt utan att läsaren i det ögonblick denne tar över läsningen börjar tolka och förstå orden utifrån sin egen erfarenhet snarare än hur författaren avsåg att den skulle tas emot. Det här förändras en del vad gäller ljudböcker. Helt plötsligt lägger sig även uppläsaren i tolkningen vilket leder till en förhandling mellan läsare, uppläsare och författare som kan bli extra speciellt. Idag är jag helt såld på denna variant av böcker. På varje ”vanlig” bok jag läser så lyssnar jag på åtta eller nio ljudböcker. Det tillför ju dessutom en extra dimension att ibland välja bok bara utifrån uppläsare.Det är dock lite svårare att ta till sig e-böckerna. De saknar ljudböckernas flexibilitet och pappersböckernas känsla. Men jag har inte gett upp än och en fördel är ju att det går att samla på sig ett helt bibliotek i bärbar form …

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s