Bokrea

För första gången på flera år passade jag på att gå ner redan tidigt på morgonen reans första dag. Det är något alldeles speciellt att vara en av de riktiga boknördarna som går och plockar i de, än så länge, ganska snygga staplarna. Precis som jag var de flesta andra där ensamma, antagligen på väg till sina arbeten, och med ögonen fastlåsta på de överfulla bokborden. 

Framme vid de historiska böckerna stötte jag dock ihop med ett par i medelåldern där mannen bar på en korg med åtminstone ett dussintal titlar av olika slag medan kvinnan krampaktigt höll i en enda. Tydligen var det också denna bok som var orsak till ett meningsutbyte mellan de båda. Tänk så många gånger som jag sett samma sak: någon tar sig rätten att definiera vad god kultur är och därmed vilka böcker som är bra och vilka som är dåliga. Det är dock lustigt hur olika detta kan vara beroende på vilka personerna är och i vilket socialt sammanhang de befinner sig. I det här fallet var det uppenbart att kvinnans exemplar av Stig Larssons trilogi hörde till den senare sorten.

Naturligtvis drivs jag säkert av liknande fördomar men, som så ofta är fallet med sådana saker, så är det svårt att genomskåda sina egna attityder. Och visst är det också så att jag i olika sällskap framhåller olika böcker som viktiga/roliga/spännande. Delvis naturligtvis för att jag inte vill höra någon av mina favoriter avspisade av människor jag annars uppskattar – men jag vet faktiskt inte om jag skulle omvärdera min uppfattning om boken eller av min vän. I vissa fall får nog till och med gemensamma intressen styra valet av partner eller vänner, men det stämmer dåligt i mitt liv dock. Jag är ju dessutom en riktig gott-och-blandad-typ så jag skulle nog ha svårt att hitta någon som är lika mycket småätare som jagnågra kap första morgonenAnnonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s